20-weken echo

Wat is een 20-weken echo?
De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Aan het einde van de echo kan er ook naar het geslacht gekeken worden, als je dat wenst.

Uitgebreide informatie over de 20-weken echo is te lezen in de landelijke brochure.

Wanneer kan een 20-weken echo worden uitgevoerd?
De 20-weken echo kan tussen de 18 en 21 weken zwangerschap plaatsvinden. Voor en na deze termijn kunnen we sommige afwijkingen niet goed meer zien. (Bij voorkeur maken we deze echo in de 19e week van de zwangerschap).

Wanneer moet ik een afspraak maken?
Eigenlijk kan dit zodra de uitgerekende datum is vastgesteld door middel van een termijnecho. Je kunt je 20-weken echo online inboeken. Uiteraard kun je ook elke werkdag bellen met de praktijkassistente op telefoonnummer 033-432 86 46 voor het maken van een afspraak. Zij is bereikbaar tussen 09:00 en 16:00 uur.

NB: Mocht je een afspraak willen afzeggen, dan verzoeken we je dat minstens 24 uur van te voren te doen. Bij het niet tijdig afzeggen zullen wij je de door ons gemaakte kosten in rekening brengen. Die kosten variĆ«ren en hangen af van het soort echo en de voor jou gereserveerde tijd in de agenda. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van een niet of te laat afgezegde afspraak niet.

Wie mogen er bij de echo aanwezig zijn?
Naast jezelf is alleen je partner welkom om bij de echo aanwezig te zijn. Er mogen geen kinderen bij de echo aanwezig zijn. Het maken van een 20-weken echo duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De 20-weken echo is geen "pretecho". Er mogen geen foto's of video-opnamen tijdens de echo gemaakt worden, omdat dit storend kan werken voor de echoscopiste. De echoscopiste zal een foto voor je afdrukken.

Wat kost een 20-weken echo?
De 20-weken echo is opgenomen in het basispakket en wordt dus vergoed door je zorgverzekeraar.

Wat moet je meenemen voor de echo?
Graag je legitimatiebewijs en verzekeringspasje. Neem ook je zwangerschapskaart mee en/of de envelop die je van je verloskundige hebt gekregen.

Tot slot
Het is belangrijk dat je de informatie over de 20-weken echo leest, zoals die in de landelijke brochure staat beschreven.


Pret echo's

Wil je een pret echo laten maken die minder medisch is, dan verwijzen we je door naar PrePret.