20 wekenecho

Tussen Kerst en Oud en Nieuw voeren wij geen 20 wekenecho's uit. Je bent welkom voor de feestdagen en weer vanaf dinsdag 2 januari 2024. Plan je afspraak daarom op tijd. 

Wat is een 20 wekenecho?
De 20 wekenecho wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20 wekenecho wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kindje. Ook wordt gekeken of je kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Aan het einde van de echo kan er ook naar het geslacht gekeken worden, als je dat wenst.

Uitgebreide informatie over de 20 wekenecho is te lezen in de landelijke brochure.

Wanneer kan een 20 wekenecho worden uitgevoerd?
De 20 wekenecho kan tussen de 18 en 21 weken zwangerschap plaatsvinden. Voor en na deze termijn kunnen we sommige afwijkingen niet goed meer zien. Bij voorkeur maken we deze echo vanaf 19 weken.

Wanneer moet ik een afspraak maken?
Eigenlijk kan dit zodra de uitgerekende datum is vastgesteld door middel van een termijnecho. Je kunt je 20 wekenecho zelf online inboeken. Uiteraard kun je ook elke werkdag bellen met de praktijkassistente op telefoonnummer 033-432 86 46 voor het maken van een afspraak. Zij is bereikbaar tussen 09:00 en 16:00 uur.

NB: Mocht je een afspraak willen afzeggen, dan verzoeken we je dat minstens 24 uur van te voren te doen. 

Wie mogen er bij de echo aanwezig zijn?
De echoscopist moet zich tijdens de echo goed concentreren. Daarom mag je bij deze echo één volwassene meenemen. Er mogen geen kinderen bij de echo aanwezig zijn. Het maken van een 20 wekenecho duurt 30 tot 45 minuten. De 20 wekenecho is geen "pretecho". Er mogen geen foto's of video-opnamen tijdens de echo gemaakt worden, omdat dit storend kan werken voor de echoscopiste. De echoscopist zal een foto voor je afdrukken, of, als je dat wenst, een aantal foto’s en een of meer korte filmpjes digitaal vastleggen op een USB-stick die je na afloop van de echo kunt kopen voor €5. De opbrengst van de usb-sticks schenken wij aan een goed doel.

Wat kost een 20 wekenecho?
De 20 wekenecho is opgenomen in het basispakket en wordt dus vergoed door je zorgverzekeraar.

Wat moet je meenemen voor de echo?
Graag je legitimatiebewijs. 

Tot slot
Het is belangrijk dat je de informatie over de 20 wekenecho leest, zoals die in de landelijke brochure staat beschreven.


Pretecho's

Wil je een pretecho laten maken? Dan verwijzen we je door naar PrePret.