20-weken echo

Wat is een 20-weken echo?
De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Aan het einde van de echo kan er ook naar het geslacht gekeken worden, indien u dat wenst.

Uitgebreide informatie over de 20-weken echo kunt u lezen in de landelijke brochure.


Wanneer kan een 20-weken echo worden uitgevoerd?
De 20-weken echo kan tussen de 18 en 21 weken zwangerschap plaatsvinden. Voor en na deze termijn kunnen we sommige afwijkingen niet goed meer zien. (Bij voorkeur tussen 19 en 20 weken zwangerschap)


Wanneer moet u een afspraak maken?
Eigenlijk kan dit zodra de uitgerekende datum is vastgesteld door middel van een termijnecho. U kunt uw 20-weken echo online inboeken. Uiteraard kunt u ook elke werkdag bellen met de praktijkassistente op telefoonnummer 033-432 86 46 voor het maken van een afspraak.

NB; Mocht u een afspraak willen afzeggen, dan dient u dat minstens 24 uur van te voren te doen. Bij het niet tijdig afzeggen zullen wij u de door ons gemaakte kosten in rekening brengen. Die kosten variƫren en hangen af van het soort echo en de voor u gereserveerde tijd in de agenda.


Wie mogen er bij de echo aanwezig zijn?
Naast uzelf is alleen uw partner welkom om bij de echo aanwezig te zijn. Er mogen geen kinderen bij de echo aanwezig zijn. Het maken van een 20-weken echo duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De 20-weken echo is geen "pretecho". Er mogen geen foto's of video-opnamen tijdens de echo gemaakt worden omdat dit storend kan werken voor de echoscopisten. De echoscopiste zal voor u een foto afdrukken.


Wat kost een 20-weken echo?
De 20-weken echo is opgenomen in het basispakket. En wordt dus vergoed door uw zorgverzekeraar.


Wat moet u meenemen voor de echo?
Graag uw legitimatiebewijs en verzekeringspasje. Neem ook uw zwangerschapskaart mee en / of de envelop die u van uw verloskundige heeft gekregen.


Tot slot
Het is belangrijk dat u ook de informatie over de 20-weken echo leest, zoals die in de landelijke brochure staat beschreven.


Pret echo's

Wilt u een pret echo laten maken die minder medisch is dan verwijzen we u door naar PrePret.