13 wekenecho

Wat is een 13 wekenecho?
Met de 13 wekenecho wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Er wordt gekeken of delen van het lichaam van je kindje er anders uitzien dan normaal. Enkele voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open schedel, een open rug, hartafwijkingen en afwijkingen aan armen of benen.

De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie. In Nederland kun je alleen kiezen voor een 13 wekenecho als je meedoet aan deze wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Meedoen aan de wetenschappelijke studie betekent dat de onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Je tekent hiervoor een toestemmingsformulier bij je verloskundige. Jouw verloskundige moet je voor deze echo aan ons doorverwijzen.

Voor meer informatie over de 13 wekenecho verwijzen we je door naar de informatie van de overheid of naar je verloskundige. Uitleg over de IMITAS studie vind je hier.

Wat zijn de verschillen tussen de 13 wekenecho en de 20 wekenecho?
De 13 wekenecho en de 20 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken wordt gekeken of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Sommige (ernstige) afwijkingen zijn al te zien tijdens de 13 wekenecho; bij de 20 wekenecho zijn meer details te zien. In de tabel hieronder kun je zien wat zoal de verschillen zijn:

13 wekenecho

20 wekenecho

Vroeg in de zwangerschap. Je kindje is kleiner en minder ver ontwikkeld.

Later in de zwangerschap. Je kindje is groter.

Sommige (ernstige) afwijkingen zijn al wel te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet.

Er zijn meer details te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je minder tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet.

De echoscopist kijkt niet of je kindje een jongen of een meisje is. Dit is binnen de IMITAS-studie namelijk niet toegestaan.

De echoscopist kan meestal zien of je kindje een jongen of een meisje is. Je krijgt dit alleen te horen als je hier zelf om vraagt.


Wanneer kan een 13 wekenecho worden uitgevoerd?
De 13 wekenecho kan plaatsvinden in de periode tussen 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap. Bij voorkeur maken we deze echo in de 13e week van de zwangerschap.

Hoe wordt een 13 wekenecho gedaan?
De echoscopist kijkt in eerste instantie via je buik. Soms is alles niet goed te zien. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw wat zwaarder is, bij een litteken in de buikwand of als het kindje verkeerd ligt. De echoscopist kan dan een inwendige echo voorstellen; die krijg je meteen. Als je liever geen inwendige echo wilt, kun je die uiteraard weigeren. De keuze is aan jou.

Wanneer kan ik een afspraak maken?
Zodra de uitgerekende datum is vastgesteld door middel van een termijnecho, kun je een afspraak maken. Je verloskundige moet online een verwijzing voor de 13 wekenecho voor onze praktijk klaarzetten.

Hoe kan ik een afspraak maken?
Je kunt je 13 wekenecho zelf online inboeken. Uiteraard kun je ook elke werkdag bellen met de praktijkassistente op telefoonnummer 033-432 86 46 voor het maken van een afspraak. Zij is bereikbaar tussen 09:00 en 16:00 uur.

NB: Mocht je een afspraak willen afzeggen, dan verzoeken we je dat minstens 24 uur van tevoren te doen. 

Wie mogen er bij de echo aanwezig zijn?
De echoscopist moet zich tijdens de echo goed concentreren. Daarom mag je bij deze echo één volwassene meenemen. Er mogen geen kinderen bij de echo aanwezig zijn. Het maken van een 13 wekenecho duurt ongeveer 30 minuten. De 13 wekenecho is geen "pretecho". Er mogen geen foto's of video-opnamen tijdens de echo gemaakt worden, omdat dit storend kan werken voor de echoscopiste. De echoscopist zal een foto voor je afdrukken, of, als je dat wenst, een aantal foto’s en een of meer korte filmpjes digitaal vastleggen op een USB-stick die je na afloop van de echo kunt kopen voor €5. De opbrengst van de usb-sticks schenken wij aan een goed doel.

Wat kost een 13 wekenecho?
Je hoeft voor deze echo zelf niets te betalen. De 13 wekenecho maakt onderdeel uit van een wetenschappelijk onderzoek en wordt door de overheid vergoed. 

Wat moet je meenemen voor de echo?
Graag je legitimatiebewijs. 

Tot slot
Het is belangrijk dat je de informatie over de 13 weken echo leest, zoals die in de landelijke brochure staat beschreven.


Pretecho's

Wil je een pretecho laten maken? Dan verwijzen we je door naar PrePret.