Prenatale screening

Als aanstaande ouders dat willen, kunnen ze hun ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen. Dit noemen we prenatale screening.

Het doel van prenatale screening is om zwangeren die dat wensen, tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van één of meer aandoeningen, zodat zij een geïnformeerde keuze kunnen maken uit verschillende handelingsopties. Als zwangere kun je kiezen voor twee verschillende vormen van prenatale screening:

  • Screening op down-, edwards- en patausyndroom door middel van de zogenaamde NIPT (niet-invasieve prenatale test)
  • Een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) dat mogelijk is bij zowel 13 als 20 weken zwangerschap, waarmee je informatie krijgt of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke structurele afwijkingen bij het ongeboren kind.

Op deze pagina informeren wij je over de mogelijkheden van de prenatale screening binnen onze praktijk. De NIPT voeren wij niet uit; daarvoor verwijzen wij je naar je verloskundige. Onze praktijk is gericht op de medische zwangerschapsecho's. Klik voor meer informatie over de diverse mogelijkheden rechts op deze pagina.

Heb je behoefte aan meer achtergrondinformatie, kijk dan op de website voor Pre- en Neonatale Screeningen (PNS) van het RIVM: www.pns.nl.

Folders van het RIVM over de 13 en 20 wekenecho vind je hier: 


Pretecho's

Wil je een pretecho laten maken? Dan verwijzen we je door naar PrePret.