Wat is een 20-weken echo?
De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Uitgebreide informatie over de 20-weken echo kunt u lezen in de landelijke brochure.

Wanneer kan een 20-weken echo worden uitgevoerd?
De 20-weken echo kan tussen de 18 en 22 weken plaatsvinden. Voor en na deze termijn kunnen we sommige afwijkingen niet goed meer zien.

Wanneer moet u een afspraak maken?
Eigenlijk kan dit zodra de uitgerekende datum is vastgesteld door middel van een termijnecho. Bel graag ruim van te voren i.v.m. het inplannen van de echospreekuren. U kunt elke werkdag bellen met de praktijkassistente op telefoonnummer 033-432 86 46.

NB; Mocht u een afspraak willen afzeggen, dan dient u dat minstens 24 uur van te voren te doen. Bij het niet tijdig afzeggen zullen wij u de door ons gemaakte kosten in rekening brengen. Die kosten variƫren en hangen af van het soort echo en de voor u gereserveerde tijd in de agenda.

Geslachtsbepaling
Bij een 20-weken echo is het geslacht in de meeste gevallen te bepalen. Echter in 5% van de gevallen klopt het niet. De echoscopiste vertelt u alleen wat het geslacht is als u dit zelf graag wilt weten.

Wie mogen er bij de echo aanwezig zijn?
Naast uzelf is alleen uw partner welkom om bij de echo aanwezig te zijn. Er mogen geen kinderen bij de echo aanwezig zijn. Het maken van een 20-weken echo duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De 20-weken echo is geen "pretecho". Er mogen geen foto's of video-opnamen tijdens de echo gemaakt worden omdat dit storend kan werken voor de echoscopisten.
De echoscopiste zal voor u een foto afdrukken.

Wat kost een 20-weken echo?
De 20-weken echo is opgenomen in het basispakket. En wordt dus vergoed door uw zorgverzekeraar.

Wat moet u meenemen voor de echo?
Graag uw verzekeringspasje of uw polisblad meenemen. Neem ook uw zwangerschapskaart mee en / of de envelop die u van uw verloskundige heeft gekregen en uw checklist.

Tot slot
Het is belangrijk dat u ook de informatie over de 20-weken echo leest, zoals die in de landelijke brochure staat beschreven.